Varázsablak

Miért varázsablak?- Amikor egy képem felkerül az ablaküvegre, az már nem a régi megszokott ablak lesz. Többé nem a szomszéd házát, az utca forgalmát látom. Akár teljes üvegfestésről, akár csak egy kis képről van szó, amit az ablak elé lógatunk, egy új világ nyílik meg a képpel. Mindig lenyűgöztek a természet szépségei, egy pávatoll, egy virág gyönyörűen bonyolult termőrésze..., szeretek belefeledkezni ezekbe a gondolatokba. A festés tökéletes alkalom erre. Órákig lehet merengeni, és próbálkozni, hogyan fessek, hogy a varázsablak másnak is megnyíljon, ne csak nekem.

Budavári Katona Diana

 

Ablakok

Sokszor találkozok egyhangú, szürke irodákkal, rendelőkkel, lépcsőfeljárókkal, amelyeken mire végigérek,  gondolatban már meg is festettem az ablakokat. A fény és az üvegfesték izgalmas páros. A tavaszt azért is várjuk, hogy végre színeket lássunk magunk körül, a levelek és virágok szinte hiányoznak a fákról, pedig a fáknak a téli is egy természetes állapota, csak mi szeretnénk mindenáron virágba borulva látni őket.

Az ablakok általában úgy készülnek, hogy a festés nem az eredeti ablakra készül, hanem egy üveglapra, amelyre azután egy ólomkeret kerül, és nekitámasztva az ablaküvegnek az ólomkeret, vagy fa ablakok esetében egy vékony léckeret segítségével rögzíthető. Termo ablakoknál megoldható az eredeti üvegre való festés, ebben az esetben az ablaküvegnek megfelelő méretű üvegre elkészül a festés, majd üveges mester segítségével a termo ablak egyik üvege kikerül, a megfestett pedig bekerül az ablakkeretbe. Tisztításuk egyszerű, az üvegfesték száradás után már stabil, de egyes festési technikák megengedik, hogy a kép akár hátulnézetben kerüljön fel, és akkor a szoba felé a festett üveglap hátsó, nem festett felülete néz, így gond nélkül tisztítható.

A fenti kép egy mellékhelyiség ablaka lett, egy afrikai naplemente, hát lehet ennél nyugodtabb környezet?

 

Képek

Nem kell a teljes üvegfelületet megfesteni ahhoz, hogy egy kis szépséget varázsoljunk az ablakba. A képek különböző méretben készülnek, általában kör alakú üvegre, szintén egy ólomkerettel válnak teljessé.  A galéria páva sorozata olyan technikával készült, amely nem igényel hátsó megvilágítást, faliképként gyönyörködhet benne. A képek és az ablakok is mind kézzel festett, egyedi darabok.

A pávák közül a kedvencem.

 

Szekrények

Az üvegbetétes szekrényajtók..., aki szereti nézegetni a tányérokat, poharakat, tálakat a szekrényajtón keresztül, az ne is olvassa tovább ezt a fejezetet. Sok konyhában láttam felső szekrényeket üvegbetétes ajtóval, belső megvilágítással. Üveg és mögötte fény..., ezt nem lehetett kihagyni. Nagyon szép esti hangulatfény.